Hélène Grimaud


Hélène Grimaud (Aix-en-Provence, 7 november 1969) is een Frans pianiste en schrijfster van het boek Wildernis Sonate.

Grimaud begint in 1978 met piano spelen. Ze krijgt les van Jacqueline Courtin op het Conservatorium van Aix-en-Provence. In 1982 komt ze bij Pierre Barbizet op het Conservatorium van Marseille en komt ook op het Conservatorium van Parijs in de klas van Jacques Rouvier. Drie jaar later wint ze de eerste prijs op het conservatorium en neemt ze Sonate nº 2 van Rachmaninov op. Dit levert haar de Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros. De twee jaar daaropvolgend volgt ze een leergang voorbehouden aan de beste leerlingen.1987 markeert een beslissend keerpunt in haar carrière: Grimaud doet mee aan het Midem van Cannes, een pianofestival van de Roque d’Anthéron, doet haar eerste récital als solist in Parijs, speelt met het Orchestre de Paris onder leiding van Daniel Barenboim en speelt met diverse orkesten in verschillende landen.

Op haar 21ste gaat ze in Florida wonen.

Grimaud is tevens bekend voor haar passie voor de wolven. Sinds 1991, en na de benodigde diploma’s behaald te hebben, fokt ze deze dieren. Ze leeft vlak bij ze en bestudeert deze dieren grondig.

Ze heeft synesthesie, het ervaren van prikkels door meerdere zintuigen, bijvoorbeeld – zoals bij Hélène Grimaud het geval is – het zien van kleuren als je muziek luistert.

Bron: Wikipedia

Creative Commons Licentie

Publicités