VERCORS, Le Silence de la mer

Le Silence de la mer is een novelle die werd geschreven door Vercors (pseudoniem van Jean Bruller), en die clandestien werd uitgegeven in 1942 door de Éditions de Minuit. Bij het schrijven is de auteur waarschijnlijk beïnvloed door het werk van Ernst Jünger.

De novelle was en is in vele scholen een verplicht leeswerk en heeft zijn plaats gevonden bij de klassieken van de Franse letterkunde. Het thema ervan is een bevestigen van de Franse identiteit tegenover het nazisme.

De verteller en zijn nicht wonen in een oud landhuis dat volgestouwd is met de boeken die een spiegel zijn van de Franse cultuur. In het begin van de oorlog moeten ze onderdak verlenen aan een Duitse officier, Werner von Ebrennac. Deze probeert, op zeer discrete en tactvolle wijze, een dialoog met zijn gastheren tot stand te brengen, maar hij botst op een muur van zwijgen. Elke avond houdt hij bij het haardvuur een monoloog over cultuur: hij hoopt op een culturele toenadering tussen Duitsland en Frankrijk. Wanneer hij, na een verblijf in Parijs, heeft begrepen dat de Nazis alleen maar de vernietiging beogen van de « Franse ziel », vraagt hij om naar het Oostfront te worden overgeplaatst.

Het boek, dat in totaal zes novellen bevat, kreeg al snel een echte cultusstatus. Niettemin dachten bij het verschijnen sommigen dat het om een misleidingsmaneuver van de Duitsers ging. De weerstanders in Londen meenden dan weer dat het boek van de hand van André Gide was …

De auteur, zoals de verteller, heeft ook onderdak verleend aan een Duitse officier, maar zonder dat tussen hen enige verstandhouding gegroeid was, hoewel ook deze reële officier een liefhebber van de Franse cultuur was.

Het werk heeft ook enkele filmbewerkingen gekend.

Creative Commons Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 2.0 België licentie


Le Silence de la mer
Réalisé : Jean-Pierre Melville
Avec : Howard Vernon, Nicole Stéphane, Jean-Marie Robain
Sortie : 1949
Synopsis :
widget cinefriends