MAKINE Andreï

Makine werd geboren in Krasnojarsk en groeide op in Penza. Hij leerde al vroeg Frans van zijn uit Frankrijk afkomstige grootmoeder (en volgens Makine zelf ook van een vriend) en schreef al op jonge leeftijd gedichten in het Russisch zowel als het Frans. Makine studeerde onder andere filologie en filosofie in Tver, Moskou en Novgorod.

In 1987 reisde hij naar Frankrijk in het kader van een uitwisselingsprogramma voor docenten en besloot er asiel aan te vragen. Sindsdien leeft hij als schrijver in Parijs.

Na de teleurstellende ontvangst van zijn eerste romans, brak Makine in 1995 door met zijn grootse roman Het Franse testament, waarvoor bij de prestigieuze Prix Goncourt, de Prix Goncourt des lycéens en de Prix Médicis ontving. In Het Franse testament vertelt een grootmoeder haar kleinzoon tijdens de Russische winters fascinerende verhalen over het mythische Frankrijk van haar jeugd. Zijn teleurstelling is groot als hij later ontdekt dat het echte Frankrijk heel anders is dan hij dacht. Leven tussen twee werelden stelt hem echter in staat de dingen beter te zien.

Veel waardering kreeg Makine ook voor zijn Requiem voor Rusland (2000), waarin een ex-spion vertelt van en terugblikt op het leven van zijn vader en grootvader, en zo een prachtig beeld schetst van het Rusland in de vorige eeuw, ingenieus gekoppeld aan een spannende zoektocht naar zijn verdwenen vriendin.

Makine paart in zijn romans veelal nostalgie, mooie natuurbeschrijvingen en filosofische beschouwingen aan een spannende verhaallijn, hetgeen boeiende romans oplevert, voor een relatief breed publiek. Zijn werken zijn in vele landen vertaald, nagenoeg allemaal ook in het Nederlands, bij Uitgeverij De Geus.

Son mystère, c’est d’avoir préservé la France de sa jeunesse comme un univers secret à l’abri des soubresauts politiques, protégé de la banalité du quotidien, à l’abri du temps.

Cette France secrète, ce passé préservé en dehors du temps, au-delà du temps, est l’image même de l’éternité autant qu’elle nous est accessible dans notre existence temporelle.

A. Makine over Le Testament français

Bron: Wikipedia

Creative Commons Licentie

¨