Dutch word of the day
 • dienst hebben: to be on duty
  Part of speech: expression Example sentence:Ik kan dit weekend niet komen, ik heb dienst. Sentence meaning: I can't go this weekend, I am on duty.

TAALBLAD.BE
TAALBLAD.BE is een e-zine met dagelijkse actualiteit, geschreven in het Nederlands, maar voor anderstaligen.
Artikels
 • Nieuwkomers vinden moeilijk werk na taallessen Nederlands
  Eerst Nederlands leren, dan een job zoeken. Het lijkt de beste volgorde voor migranten die in Vlaanderen willen integreren. Maar volgens een nieuwe studie werkt dat niet. Want wie lessen Nederlands volgt als nieuwkomer in Vlaanderen, vindt moeilijk een job. Een van de oorzaken van het probleem: de nt2-cursussen sluiten niet genoeg aan bij de praktijk. De studie werd uitgevoerd door vzw Ella, dat zich inzet voor migrantenvrouwen.
 • We zeggen te vaak sorry (én we doen het verkeerd).
  "Sorry dat ik te laat ben", "Sorry dat ik nu pas reageer op je e-mail", "Sorry dat ik je verjaardag vergat", "Sorry dat ik je niet eerder heb gebeld". We bieden heel vaak onze excuses aan voor allerlei kleine foutjes die we maken. Té vaak, volgens psychologe Harriet Lerner, die het fenomeen van excuses al twee jaar bestudeert.
 • ‘Lachland’: humor in het theater voor wie Nederlands leert
  De theatervoorstelling ‘Lachland’ is op tournee. Daarin brengen vier comedians liedjes, sketches, stand-upcomedy, visuele humor en absurd theater in eenvoudig Nederlands. Sinds begin dit jaar zijn de theatergroepen Fast Forward uit Vilvoorde en ETA uit Antwerpen gefuseerd. Samen vormen ze voortaan ‘Theater van A tot Z’ [link naar http://www.theaterAZ.be]. Deze theatergroep wil...
 • Taalpunten: Nederlands leren en oefenen in de bibliotheek
  Het Taalpunt Nederlands is door de Antwerpse bibliotheek ontwikkeld, maar intussen vind je in heel wat andere Vlaamse bibliotheken ook een ‘Taalpunt’. De Taalpunten willen mensen die Nederlands leren of de taal willen oefenen ondersteunen. In een Taalpunt vind je boeken en cd-roms om Nederlands te leren. Er staan ook boeken over grammatica, spelling, stijl, (beeld)woordenboeken, fictieboeken of de krant in eenvoudige taal, luisterboeken, Nederlands gesproken films, informatieve boeken in eenvoudige taal etc.
 • Burgerbudget: geld voor Gentenaars met goed idee
  Wie in Gent woont en een goed idee heeft om de stad te verbeteren, die kan dat laten weten aan het bestuur. Dat komt dan niet zomaar op een lijstje met leuke ideeën, maar wordt gepubliceerd op een webplatform. Daar kunnen alle Gentenaars stemmen op de ideeën.
 • Oefen je Nederlands buiten de klas
  Leer je Nederlands in een Centrum voor Volwassenenonderwijs, Centrum voor Basiseducatie, bij de VDAB of in een andere school of organisatie? Dan zoek je waarschijnlijk vaak naar plaatsen of activiteiten waar je buiten de les je Nederlands kan oefenen. Als je veel kan praten, gaat een nieuwe taal leren al heel wat vlotter.
 • Werken onderweg naar het werk in de kantoorbus
  Een deel van de medewerkers van supermarktketen Colruyt rijdt sinds kort naar het werk met de kantoorbus. De kantoorbus is uitgerust met alles wat ze nodig hebben om te werken aan de computer: een werktafel, een stopcontact,internetverbinding, een toilet en, ook belangrijk, een koffiemachine.
 • Week van het Nederlands: gratis activiteiten doen én je Nederlands oefenen!
  Dit jaar vieren we van 8 tot 15 oktober voor de tweede keer de ‘Week van het Nederlands’. Dat is een initiatief van de Taalunie, een organisatie waarin de Vlaamse, de Nederlandse en de Surinaamse overheid samenwerken. Tijdens de ‘Week van het Nederlands’ organiseren verenigingen en bedrijven allerlei activiteiten die het Nederlands in de kijker zetten. Het is een mooie gelegenheid om je Nederlands te oefenen. En dat kan zowel in Vlaanderen als in Nederland.
 • Amuseer je in het Nederlands
  Van oktober tot en met december 2016 organiseert vzw ‘de Rand’ het project Bijt in je vrije tijd. Je kan in Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Kraainem, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius- Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel en Wezembeek-Oppem meedoen met activiteiten. Zo kan je je Nederlands oefenen in de vrije tijd.
 • Sheep view: Street view, maar dan met een schaap
  Met Google Streetview kan je, met enkele muisklikken, virtueel door de straten wandelen, overal ter wereld. De beelden die Google daarvoor nodig heeft, worden gemaakt met de Google-auto: een auto met een camera op het dak, die door de straten rijdt en zijn omgeving fotografeert in 360º.
 • De komst van Joachim Stiller: Vlaamse klassieker in makkelijk Nederlands
  Wil je graag eens een boek lezen in het Nederlands? Dat is natuurlijk een slim idee om je woordenschat van de taal uit te breiden. Maar Vlaamse en Nederlandse schrijvers gebruiken soms heel moeilijke taal in hun boeken. En daarom hebben wij een fantastische tip: van het boek “De komst van Joachim Stiller”, een klassieker uit de Vlaamse literatuur, bestaat nu een versie in makkelijk Nederlands.
 • 'Drenkeling' doet ons nadenken over vluchtelingenprobleem
  Het Vlaamse artiestenduo Dirk Schellekens en Bart Peleman heeft een heel bijzonder kunstwerk gemaakt: een man die op het water drijft met een reddingsboei. Het is een pop, maar...
 • De hele zomer feesten met het Gordelfestival
  Met de 4e editie van het Gordelfestival kan je de hele zomer kennismaken met het groene, gastvrije en Vlaamse karakter van de regio. Sportief, cultureel of liever toeristisch? Het kan allemaal! Van juli tot oktober zijn er muziek- en sportfestivals, straattheater, jaarmarkten, klassieke muziek …
 • Nederlands oefenen in de winkel
  Veel cursisten Nederlands willen de taal ook graag buiten de klas oefenen. Dat is slim, want een taal leer je het beste als je ze veel spreekt. Taalblad.be geeft je graag tips. Niet iedereen kan of wil veel tijd vrijmaken. Soms is de drempel om bijvoorbeeld wekelijks naar een conversatietafel te gaan of je aan te sluiten bij een Nederlandstalige sportclub...
 • App speelt gezellig deuntje van ijskar
  Samen met de eerste lentezon duikt altijd ook het herkenbare deuntje van de ijskar op: het muziekje kondigt aan dat de ijsboer binnenkort aan je deur voorbijkomt.


Radio Taalblad
 • Nederlands leren in ... Indonesië
  In de hele wereld leren zo'n 400.000 mensen Nederlands. De meeste daarvan zijn leerlingen in het Franstalig onderwijs in België.
 • Jaar van het voorlezen: voorleesexperte leest voor uit 'Taalblad.be'
  2013 is het Jaar van het Voorlezen: organisator Stichting Lezen wil het hele jaar 2013 extra aandacht geven aan voorlezen. Voorlezen is supergezellig en het is goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die naar verhaaltjes luisteren, presteren zelfs beter op school!
 • 'Brusselicious' toont dat Brusselse gastronomie meer is dan wafels, bier en chocolade
  2012 is in Brussel het fijnproeversjaar of "année gourmande". Onder de naam Brusselicious is er het hele jaar door speciale aandacht voor eten en drinken: van de vele sterrenrestaurants tot de Brusselse wafels en spruitjes. Een ‘lekker’ initiatief, met een heleboel originele activiteiten en evenementen. Wij zetten de opvallendste initiatieven op een rijtje.
 • Darya Gantura: eerst Nederlands leren, dan topactrice worden
  Stel je voor: je bent een jong Russisch meisje in Oezbekistan en je droomt ervan om actrice te worden. Op je veertiende neemt je mama je mee naar België en je belandt in Antwerpen. Door je blonde krullen zie je eruit als een heel gewoon Vlaams meisje en iedereen spreekt je aan in het Nederlands. Daar begrijp je natuurlijk niets van en dus...
 • WK 2010: het Afrikaans, zalige zustertaal van het Nederlands
  Zelfs als voetbal je niet echt interesseert, wordt het moeilijk om dit jaar onverschillig te blijven bij het wereldkampioenschap. Het gastland van het WK 2010 is namelijk Zuid-Afrika. Dat is speciaal, want het is de eerste keer dat...
 • Radio Taalblad op de koffie bij Merlina
  Toen Nonkel Bob overleed, keken we op het internet nog eens naar filmpjes van ‘Merlina’. Dat was een serie die in de jaren 80 op tv kwam. Ze ging over een detectivebureau, geleid door tante Merlina. Pol en An waren de medewerkers van Merlina en achter de schermen deed de geniale Napoleon allerlei slimme uitvindingen, die de zaken meestal oplosten.
 • Marathonman wil dit jaar 365 marathons lopen
  Iedereen heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar Stefaan Engels heeft toch wel een bijzonder plan. Hij wil dit jaar elke dag een marathon lopen. Hij wil geen enkele dag overslaan, dus dat betekent dat hij 365 marathons na mekaar moet lopen. 'Marathonman365' is de naam van het project.
 • Fictiereeks ‘Van Vlees en Bloed’ wint Ha! van Humo
  ‘Van Vlees en Bloed’, de succesvolle Vlaamse miniserie over het leven achter de schermen van een beenhouwerij, won deze week de Ha! van Humo. Dat is een prestigieuze televisieprijs voor het beste tv-programma van het jaar. De redactie van het Vlaamse weekblad Humo koos zonder veel discussie voor de fictiereeks van Woestijnvis.
 • Interview: Luk Vervaet geeft les Nederlands in de gevangenis
  Luk Vervaet werkt actief mee aan de reïntegratie van gedetineerden. Hij geeft namelijk al vijf jaar les Nederlands in de gevangenis van Sint-Gillis. Radio Taalblad vroeg hem hoe hij dat aanpakt.
 • Luisteroefening: 'De Mestkever' en andere 'Heerlijke Hoorspelen'
  We hebben het in deze rubriek al eens gehad over luisterboeken. Dat zijn boeken die worden voorgelezen. Ze kunnen een leerrijke ontspanning zijn in de auto, in de tuin of in de trein. Je kan er zelfs naar luisteren in bed voor het slapengaan.
 • Mensen smullen van bio
  Van 6 tot 14 juni is het bioweek: in Vlaanderen (bioweek.be), Brussel en Wallonië (semainebio.be) worden dan activiteiten georganiseerd om biologische producten te promoten. Biologische producten, die je in de supermarkt vaak herkent aan het label ‘bio’, zijn producten die zo...
 • Heen-en-weerweek: laat je auto in de garage
  De dagelijkse rit naar het werk gebeurt bij de meeste mensen nog steeds met de auto. Zelfs werknemers die op minder dan 5 kilometer van het werk wonen, pendelen in de helft van de gevallen toch met de wagen. De heen-en-weer-week wil ons aanmoedigen om de auto 's morgens in...
 • Lezen en koffie drinken voor het goede doel
  In de krantenwinkel ligt momenteel een nieuw exclusief magazine: "Tilak". Het is genoemd naar een vrouw die op het platteland van India woont. Zij verdient per week niet veel meer dan de prijs die je moet betalen als je het magazine wil kopen (5,95 euro). Met de eenmalige editie van "Tilak" lanceert de Vlaamse ngo Broederlijk Delen op een zeer opmerkelijke manier haar campagne "Tilak heeft ook talent". In die campagne draait alles om de inheemse bevolking in India, die...
 • De klerenkleptomaan: een niet te missen muzikale les Nederlands
  Deze week was het de première van 'De klerenkleptomaan'. Dat is een muziekvoorstelling van Lenny & de Wespen, speciaal gemaakt voor mensen die Nederlands leren. Voor een volle zaal in de Boesdaalhoeve in...
 • Belg kiest voor tweedehandskleding
  Steeds meer Belgen kopen hun 'nieuwe kleren' in tweedehandswinkels. Dat schrijft de Vlaamse krant 'Gazet Van Antwerpen' woensdag. De krant deed een rondvraag bij winkels die gespecialiseerd zijn in tweedehandskleding. De verkopers zeggen dat hun omzet gevoelig gestegen is.


Taalknopen


Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Néerlandais
Apprendre le néerlandais – YouTube


Apprendre le néerlandais – Google


Apprendre le néerlandais – Google Creative Commons Search


Nederlands leren – Google


Nederlands leren – YouTube