Jean Racine

Image

Phèdre van Jean Racine – een hartstochtelijke tragedie.

Welk rampzalig vergif is door de liefde in dit huis verspreid!

De Franse classicistische dichter Jean Racine schreef Phèdre in 1677. Hij inspireerde zijn beroemde tragedie op de Griekse mythe over een vrouw die verliefd wordt op haar stiefzoon. Haar tomeloze passie vernietigt haar en iedereen die haar dierbaar is.

Koning Theseus wordt al langetijd vermist. Men vreest dat deze wispelturige vrouwenjager en avonturier zijn dood gevonden heeft en zijn rijk stuurloos achter laat. Zijn zoon Hippolytus is verliefd op de jonge prinses Aricia, maar hij durft haar nauwelijks te benaderen. Met zijn stiefmoeder Phèdre heeft Hippolytus een koele verhouding. Hij voelt zich door haar veracht en vernederd. Zij was de steen die altijd tussen Hippolytus en zijn vader stond, waar geen hartstocht doorheen kon breken.

Aan haar vertrouwelinge Oenone bekent Phèdre dat ze wordt verscheurd en verteerd door een redeloze liefde voor Hippolytus. Zijn schoonheid, zijn jeugd, zijn onschuld trekken haar als een mot naar de vlam. Het is een onmogelijke, verboden passie die op alle regels stuit en alle grenzen overschrijdt. Wanneer Phèdre haar liefde aan Hippolytus openbaart, wijst hij haar af. Vernederd wil ze zichzelf doden. Met de plotselinge terugkeer van haar man, koning Theseus, komt de situatie op scherp te staan. Phèdre probeert zichzelf te redden, maar er is geen weg meer terug. Het noodlot slaat toe en maakt als een razende molensteen het ene na het andere slachtoffer.

Deze beroemde tragedie is één van de meest gespeelde stukken in Frankrijk. Het is een schitterend taalbouwwerk gecomponeerd in heldere verzen.

Bron: http://www.haagsehogeschool.nl/Opleidingen/HOVO/FranseToneel/index.xml