Choderlos de Laclos

Image


Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos (Amiens, 18 oktober 1741 – Tarente, 5 september 1803) was een Franse legergeneraal. Hij is beroemd om zijn briefroman Les Liaisons dangereuses, een klassiek meesterwerk dat verhaalt over verleiding, wraak en menselijke meedogenloosheid. De auteur had echter de bedoeling om met deze roman zijn tijdgenoten een spiegel voor te houden van de corruptheid en morele gedegenereerdheid van het Ancien Régime. Het boek is meermaals verfilmd, waarvan Dangerous Liaisons, de versie van Stephen Frears uit 1988, het bekendste is. In 1989 bracht Miloš Forman Valmont uit, een eveneens op de briefroman van Choderlos de Laclos gebaseerde film.


Les Liaisons Dangereuses is een Franse briefroman uit de 18e eeuw. Het boek werd geschreven door de Franse schrijver Pierre Choderlos de Laclos en voor het eerst gepubliceerd op 23 maart 1782.

Het verhaal gaat over burggraaf de Valmont en Markiezin de Merteuil, twee decadente personages schijnbaar zonder enige compassie voor anderen. Zij gaan een weddenschap aan waarin hij uitgedaagd wordt de onversierbare Madame de Tourvel het bed in te krijgen. Lukt hem dit en draagt hij hier bewijs voor aan, dan zal Merteuil een nacht met hem doorbrengen, zo belooft ze hem. In het andere geval zal hij zich terugtrekken in een klooster.

Tegelijkertijd vraagt Merteuil hem ook om de jonge Cécile de Volanges te verleiden. Dit omdat de moeder van Cécile wil dat haar dochter met een voormalige minnaar van de Merteuil zal trouwen en de Merteuil wil op die manier wraak nemen. Cécile, die trouwens net vrijgekocht is uit het klooster, wordt weer verliefd op haar muziekleraar, ridder Danceny. Valmont wil eerst niet de moeite nemen om Cécile te verleiden. Dat zou veel te makkelijk voor hem zijn. Valmont biedt wel aan om haar te helpen Danceny te versieren, om op die manier haar vertrouwen te winnen. Hij komt er echter achter dat de moeder van Cécile een brief aan Tourvel heeft geschreven om haar te waarschuwen voor de slechte reputatie van Valmont. Nu neemt hij wraak door Cécile alsnog te ontmaagden. Merteuil verleidt ondertussen Danceny.

Het lukt Valmont uiteindelijk om Tourvel te verleiden maar in de tussentijd wordt hij ook echt verliefd op haar. Merteuil lokt Valmont naar hem terug maar weigert met hem naar bed te gaan. Uit wraak zorgt Valmont dat hij Cécile en Danceny weer bij elkaar komen. Hierop vertelt Merteuil aan Danceny wat er tussen Cécile en Valmont is gebeurd waardoor de twee mannen met elkaar een duel aangaan. Valmont wordt dodelijk verwond maar nog voor hij sterft verzoenen de twee mannen zich met elkaar. Valmont geeft Danceny de brief van de weddenschap waardoor alles uitkomt en de reputatie van Merteuil definitief beschadigd wordt. Merteuil slaat op de vlucht maar wordt zo ziek dat haar gezicht voor altijd beschadigd raakt waardoor ze haar schoonheid, en dus haar wapen, kwijtraakt.

Als madame de Tourvel hoort dat Valmont overleden is wordt ook zij ziek en sterft ze. Cécile keert terug naar het klooster.

Bron: Wikipedia

Creative Commons Licence

Image