3musketiers
De vier musketiers

Dit heel populaire verhaal van Alexandre Dumas (vader, 1802-1870) speelt zich af ten tijde van Lodewijk XIII en zijn minister, kardinaal Richelieu. Op de achtergrond loopt de intrige van de geheime relatie tussen de koningin, Anna van Oostenrijk, en de Engelse hertog van Buckingham.

Athos, Porthos en Aramis zijn onafscheidelijke vrienden. Nieuwkomer in het musketier-gezelschap is d’Artagnan, van verarmde Gasconse familie. De musketiers behoren tot het keurkorps van de koning en zijn voortdurend in conflict met kardinaal Richelieu en zijn musketiers. Ze hebben vooral te maken met de femme fatale Milady, die als geheim agente voor de kardinaal werkt.

De musketiers oogsten roem tijdens het beleg van La Rochelle. Richelieu vecht tegen de protestanten, die gesteund worden door de Engelsen. Ondertussen zijn er contacten tussen de koningin en de hertog van Buckingham. Milady krijgt de opdracht deze laatste te doen verdwijnen. De musketiers moeten deze plannen dwarsbomen en ondertussen ook nog de koningin uit een compromitterende situatie redden. Ze kunnen Milady arresteren, maar deze ontsnapt, laat Buckingham vermoorden, en ook een jonge dienster van de koningin, op wie d’Artagnan verliefd was geworden.

De musketiers achtervolgen Milady en krijgen haar te pakken in het Noorden van Frankrijk. Milady moet voor een uitzonderingstribunaal verschijnen, dat bestaat uit de musketiers. Ze wordt schuldig bevonden en door hen terechtgesteld.

d’Artagnan wordt luitenant bij de musketiers van de koning, en wint ook de waardering van Richelieu. Athos trekt zich terug op het platteland. Aramis wordt priester. Porthos trouwt.


TV-Livre – Alexandre Dumas

TVlivre – online boekenprogramma op bartvanloo.info. Deze aflevering: een ode aan Alexandre Dumas, een ode aan het leesplezier.