Honoré de Balzac

Flaptekst van Eugénie Grandet. 


De vrek Grandet is misschien wel het bekendste personage uit de hele Comédie humaine. Net als vele andere belangrijke figuren uit Balzacs omvangrijke oeuvre is Grandet ten prooi aan een alles verterende hartstocht. Een maniakale bezetenheid voor het geld waarmee hij niet alleen zichzelf, maar zijn hele gezin ten gronde richt. 

Wie is degene die zal trouwen met Eugénie, de erfgename van het fabelachtige vermogen dat haar vader, de kuiper Grandet heeft vergaard? Deze vraag houdt de gemoederen bezig van de bewoners uit het provinciestadje Saumur, dat de achtergrond vormt waartegen Eugénie Grandet zich afspeelt.

In zijn hartstocht voor het geld terroriseert vader Grandet zijn gezin en maakt de drie vrouwen om zich heen – zijn echtgenote, zijn dochter Eugénie en de aan hem verknochte dienstboede Nanon – monddood. Pas als Eugénie verliefd wordt op haar tot de bedelstaf geraakte neef uit Parijs, ontdekt zij hoe niets ontziend de obsessie van haar vader is en komt zij tegen hem in opstand.

Honoré de Balzac, Eugénie Grandet, vertaling en nawoord Hans van Pinxteren, Uitg. LJ Veen, Amsterdam-Antwerpen, 1996 ISBN 90 254 0817 6.


Le Père Goriot (Vader Goriot) is een roman van Honoré de Balzac, geschreven in 1834, waarvan de publicatie begint in de Revue de Paris en welke verschijnt in 1835 in de boekhandel.

Balzac is een van de grootste Franse schrijvers en meester van de realistische roman. Het algehele oeuvre van Balzac heet La Comédie Humaine (De Menselijke Komedie), een illustratie van de Franse samenleving van zijn tijd.

Binnen La Comédie Humaine maakt Le Père Goriot deel uit van de Études de Moeurs (Studie van Zeden). Binnen die categorie valt het boek binnen de Scènes de la Vie privée (Scènes van het privéleven).

Le Père Goriot is de basis van hetgeen een titanenwerk wordt: La Comédie humaine, een literaire constructie uniek in zijn genre, met verbanden tussen de verschillende volumes.

Le Père Goriot werd in 2002 opgenomen in de lijst van 100 beste boeken uit de wereldliteratuur, samengesteld op initiatief van de gezamenlijke Noorse boekenclubs en de Zweedse Academie.

Bron: Wikipedia.
Creative Commons Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie

 

Publicité