Alain-Fournier

Alain-Fournier (1886-1914) is het pseudoniem van Henri Fournier.

Hij is geboren in La Chapelle-d’Anguillon, in de streek van de Cher. Als kind van dorpsonderwijzers brengt hij zijn jeugdjaren door in die landelijke streek. In 1903 gaat hij naar het Lycée Lakanal in Sceaux, als voorbereiding op de Normaalschool. Daar leert hij zijn beste vriend Jacques Rivière kennen, die met zijn zuster zal trouwen. Ze zullen veel met elkaar corresponderen.

In 1905 ontmoet Alain-Fournier Yvonne de Quiévrecourt. De jonge vrouw is al verloofd, en zal twee jaar later ook trouwen. Hij zal haar nog een laatste keer terugzien einde juli 1913. Het is deze ontmoeting die aan de basis ligt van Le Grand Meaulnes.

In 1906 mislukt hij aan de Normaalschool. Na zijn diensttijd wordt hij secretaris bij Paris-Journal. Bij het uitbreken van de oorlog wordt hij onder de wapens geroepen. Hij sneuvelt op 22 september 1914, ten zuiden van Verdun. Zijn lichaam, dat in een massagraf lag waar de Duitsers het hadden gelegd, is in 1991 geïdentificeerd geworden en begraven op het militaire kerkhof van Saint-Rémy la Calonne.

Le Grand Meaulnes is een initiatieroman, met de deuren naar een droomwereld ver open. Hij vertelt het afscheid van de kinderjaren, en de zoektocht naar een absolute liefde.

Le grand Meaulnes, by Alain-Fournier
Publicité