Didier van Cauwelaert is een Frans schrijver, die in 1960 in Nice werd geboren. Zijn familie is van Belgische origine en telt bekende figuren in de (vroegere) politiek en de (huidige) journalistiek.Didier van Cauwelaert, die al schreef op zijn achtste, zag zijn eerste boek gepubliceerd toen hij 22 was. Hij kreeg verscheidene literaire prijzen, maar werd echt bekend toen hij in 1994 de Prix Goncourt kreeg voor Un aller simple.

Zijn werk is een reconstructie van personen met moeilijkheden, die lijden. Als leermeesters noemt hij o.a Marcel Aymé en Romain Gary. Hij ziet zichzelf als een product van zijn boeken, en ontkent dat zijn boeken een product zouden zijn van zijn eigen leven.

Van Cauwelaert schreef ook filmscenario’s en regisseerde zelf films.

In 2009 was hij kandidaat om in de Académie française Maurice Rheims op te volgen, maar uiteindelijk werd François Weyergans gekozen.

Over zichzelf vertelde hij nog deze merkwaardige anekdote. Toen hij op zijn 17 jaar in Nice Huis Clos van Jean-Paul Sartre op de planken zette, zou het publiek in de zaal gelachen hebben. Sartre, die hier lucht van kreeg, feliciteerde de jonge van Cauwelaert. « Ik dacht een grappig stuk te hebben geschreven, maar iedereen overtuigde me van het tegendeel », zou Sartre gezegd hebben.


Un aller simple is zijn bekendste roman, die naast zijn Goncourtprijs ook een verfilming kreeg, door Laurent Heynemann in 2001.

Hoofdpersonage is Aziz, die in Frankrijk uit onbekende ouders werd geboren. Als kind werd hij door zigeuners uit Marseille ontvoerd, en groeide hij op met een vals Marokkaans paspoort. Als hij, bij wijze van voorbeeldstelling, naar zijn zogezegd vaderland wordt teruggestuurd, verzint hij een heel verhaal over zijn afkomst om te vertellen aan de humanitaire attaché die hem vergezelt. Bij hen voegt zich nog een behoorlijk geschifte gids, en ze vertrekken naar het Atlasgebergte, op zoek naar een denkbeeldig land, maar vooral is ieder op zoek naar zijn eigen dromen.

Bron: Wikipedia

Creative Commons License
Op de tekst, en niet de afbeeldingen, van dit artikel is een Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium Licentie van toepassing.