Marie NDiaye

Marie NDiaye (Pithiviers, 4 juni 1967) is een Franse schrijfster van deels Senegalese komaf.

Geboren ten zuiden van Parijs in een gezin bestaande uit een Franse moeder en een Senegalese vader, bracht zij samen met haar moeder en oudere broer Pap NDiaye haar jeugd door in de buitenwijken van de Franse hoofdstad. Na reeds op haar twaalfde met schrijven te zijn begonnen, kwam haar eerste roman – Quant au riche avenir – op haar achttiende uit. Een aangevangen studie zette ze algauw aan de kant om zich volledig te kunnen toeleggen op het schrijverschap. Tussen 1985 en 2011 verschenen er van haar hand meer dan twintig werken (bestaande uit romans, novellen, toneelstukken, korte verhalen en kinderboeken).

In 2001 won Ndiaye met haar roman Rosie Carpe de Prix Femina. In 2009 kreeg zij voor Trois femmes puissantes (vertaald als Drie sterke vrouwen) de Prix Goncourt, de meest prestigieuze literaire prijs van Frankrijk. Ndiaye was in 2009 de meest gelezen Franse romanschrijfster.

Ndiaye is getrouwd met de schrijver Jean-Yves Cendrey en heeft jarenlang in Normandië en nadien in de streek rond Bordeaux gewoond. In 2007 verhuisde zij naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Zes van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald, de meeste door Jeanne Holierhoek.

Kenmerkend voor Ndiayes werk is dat underdogs doorgaans de hoofdrol spelen in haar romans. Alledaagse situaties ontwikkelen zich tot steeds beklemmender psychologische drama’s, waarbij magische, bovennatuurlijke krachten vaak als katalysator fungeren. Ndiayes romankunst valt op door haar uiterst beheerste, gelaagde stijl.

Bron: Wikipedia

Creative Commons Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie


Publicité