Erik Satie

erik-satie-1866-1925

Image

Erik Satie


Erik Alfred Leslie Satie werd geboren aan de Franse kust in het lieflijke stadje Honfleur op 17 mei 1866. Hij stierf te Parijs op 1 juli 1925. Hij was een componist, en pianist.

Als pianist trad hij voornamelijk op voor café- en varietépubliek. Satie schreef muziek voor theater en ballet en componeerde daarnaast veel pianomuziek. Zijn composities worden getypeerd als origineel, humoristisch, vaak bizar, en minimalistisch. Satie werd een van de leiders van de Franse avant-garde. Pas op zijn 40e jaar begon hij de muziek echt serieus te nemen. In 1916 veroorzaakte de eerste uitvoering van zijn ballet Parade (voor orkest en typemachine) een schandaal. Daarmee was in één klap zijn reputatie als componist gevestigd.

Satie stond bekend als een excentrieke man. Een illustratie hiervan is het feit dat hij zijn eigen kerk stichtte (waarvan hij overigens het enige lid was).

Hij telde mensen als Claude Debussy en Maurice Ravel onder zijn vrienden. Hoewel het grote publiek hem tijdens zijn leven niet in de armen sloot, werd hij zeer bewonderd door vele jonge componisten, musici en muziekstudenten. Zo was Satie een grote inspiratiebron voor de Groupe des Six, een groep van zes Franse componisten: Georges Auric, Louis Durey, Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud en Poulenc, Francis (Jean Marcel). De groep wilde helder, onopgesmukt muzikaal taalgebruik bevorderen. Dat maakte hen tegenstanders van het impressionisme (bijvoorbeeld Debussy en Ravel), slavisme (bijvoorbeeld Stravinsky) en post-wagnerisme (zoals de muziek van Schönberg).

Satie en Debussy waren goede vrienden. Debussy zou stukjes Satie in zijn werk hebben overgenomen. Satie was hiervan op de hoogte maar bleef er erg bescheiden onder, getuige onderstaande dialoog uit het boek van Victor-Emile Michelet: Les Compagnons de le Hiérophanie (1937): Tijdens een concert van Debussy zei iemand tegen Satie:- Hé! Dit is een zin van Debussy die erg op Satie lijkt! Waarop Satie antwoordde: – Ja, het is Satie, maar Debussy doet het veel beter dan ik!

Andere bekende composities van Satie:

Trois Gymnopédies (1888), piano Trois Gnossiennes (1890), piano Trois morceaux en forme de poire (1903), piano Le Fils des Étoiles (1894), ouverture voor het gelijknamige toneelstuk van Joséphin Péladan, piano (in 1919 door Maurice Ravel georchestreerd).


Source: Classic fm.nl

Creative Commons Licence
Publicités